tirsdag 21. februar 2012

Fruktterte / Fruit Tart

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE 

English version along with Norwegian
Norsk: (English below) De greske bakeriene bugner over av søtsaker, og "TARTA" er en av dem... Deilig, sprø paibunn med vaniljekrem og frisk frukt på toppen. Kan jo ikke bli feil det..... Uansett, det er en av sønnens og gubbens favorittkaker, hender vi stopper innom og kjøper et par, men har hatt lyst til å prøve å lage selv en stund. Og nå da, endelig.... Dette er slett ikke vanskelig, og det tar heller ikke lang tid. Ikke gå glipp av denne! Helt nydelig! En smak av sommer midt på vinteren er vel ikke å forakte?
English: The Greek bakeries are packed with goodies, and "TARTA" is one of them... Lovely pastry filled with vanilla cream and topped with fresh fruits. Cannot be wrong..... Anyway, it is one of my son's and husband's favourite cakes, we stop by a bakery now and then to buy a couple, but I have wanted to try to make it myself for a while now. And now then, finallly.... This is not difficult at all, nor is it very time consuming. Don't miss this! Really delicious! A taste of summer in the middle of the winter shouldn't be wrong?
INGREDIENSER / INGREDIENTS
Paiform 23 cm / Tart tin 23 cm (9")
Paibunn / Pastry
110 g usalted smør, romtemperert / 110 g unsalted butter, softened (3.8 oz)
225 g hvetemel / 225 g plain flour (7.9 oz)
80 g finkornet sukker / 80 g caster sugar (2.8 oz)
1 stort egg / 1 large egg
Vaniljekrem / Custard
5 dl helmelk / 500 ml whole milk (2 cups)
1 ts vaniljeessens / 1 tsp vanilla essence
1 ts vaniljesukker (av god kvalitet) / 1 tsp vanilla sugar of good quality
5 eggeplommer / 5 egg yolks
200 g sukker / 200 g caster sugar (7 oz)
25 g hvetemel / 25 g plain flour (0.9 oz)
25 g maizenna / 25 g corn flour (0.9 oz)
1,5 dl kremfløte / 150 ml double cream (5 fl.oz)
Topping (Norwegian)
Frisk frukt etter sesong og ønske og gele med så lys farge som mulig. Jeg bruker en gele med nøytral smak og klar farge  som heter Tortenguss Nappage av merket Belbake som er til å glasere nettopp denne type kaker (kjøper det på Lidl) men får du ikke tak i dette eller noe liknende kan du bare bruke en gele med så lys farge som mulig. (Lag gele etter anvisning på pakken men bare med halvparten av vannet). La begynne å stivne og ha den forsiktig over frukten med en skje.
Topping (English): Fresh seasonal fruit of choice and jelly with as light colour as possible for glazing. I use a jelly with neutral taste and no colour which is called Tortenguss Nappage of the brand Belbake, which is to glaze this type of cakes (I buy it at Lidl) mut if you can't find this or something similar you can just use jelly of choice with as light colour as possible. (Make the jelly according to instrucions on the package but with just half amount of water). When it begins to set, spoon it carefully over the fruit.


FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)
Paibunn
(Se steg-for-steg bilder under) Ha mel og smør i en bolle og bland på lav hastighet med en elektrisk mikser til blandingen er kornete i konsistensen.
Tilsett sukker og egget og bland godt.
Når deigen begynner å formes, ta den ut av bollen og kna lett på et melet bakebord. Pakk inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i 20-30 minutter.
Når deigen har hvilt, kjevle den ut på melet bakebord til ca. 5 mm tykk og stor nok til paiformen. Press deigen ned i bunnen og opp langs sidene og skjær vekk overflødig deig. Prikk deigen med tuppen av kniven og sett tilbake i kjøleskapet i 20-30 minutter. 
Varm oven til 170 grader. Når paideigen er ferdighvilt, legg bakepapir over og fyll med tørket pasta, bønner, erter e.l. (for å holde bakepapiret på plass) og stek på midterste rille i 12 minutter. Fjern så forsiktig bakepapiret og pastaen e.l. og stek videre i 15 minutter eller til gjennomstekt og lys gyllen. Sett til avkjøling mens du lager vaniljekremen.
Vaniljekrem
La melk og vaniljeessens få et oppkok. I en bolle blandes eggeplommer, sukker, mel og maizenna sammen til en tykk pasta. Når melken har kokt opp, tas den vekk fra platen. Ha 5 ss varm melk i eggeblandingen og rør godt til du får en tyktflytende væske.
Ha dette over i kjelen med varm melk over lav varme. La få et oppkok under konstant omrøring og la tykne - la koke minst 1 minutt.
Hell vaniljekremen over i et fat for å avkjøles, dekk med en gang med gladpack for å unngå snerk. La vaniljekremen avkjøles helt i 30-40 minutter.
Pisk krem av fløten.
Ha den avkjølte vaniljekremen over i en bolle og rør godt til kremet konsistens. Vend inn den piskede kremen og ha dette over i paiskallet. 
Dekorer med ønsket frukt og la stå i kjøleskapet i 1 - 2 timer til kremen har stivnet (du kan også vente med å dekorere med frukt til rett før servering).

English:
For the Pastry:
(See step-by-step pictures below). Using a freestanding mixer, mix the butter and flour on low speed until it has a crumb-like consistency.Add the sugar and the egg and mix. When a dough forms, remove from the bowl and knead gently on a floured work surface to bring it together. Wrap it in cling film and place in the fridge to rest for 20-30 minutes. Once rested, roll out the pastry on a lightly floured surface to about 5mm thick and large enough to fit your tart tin. Gently press the pastry down into the base and sides of the tin and cut away any overhang. Prick the base several times with the knife and put the tart case in the fridge to rest for 20-30 minutes. Preheat the oven to 170 degrees celcius. Once the tart case has rested, line with baking parchment and fill with baking beans, dry pasta or other (to keep the baking parchment in place) and bake "blind" on the middle rack for 12 minutes. Gently remove the baking parchment and beans/pasta etc. and bake for another 15 minutes or until cooked through and lightly golden in colour. Set aside to cool while you make the custard.
For the Custard:
Bring the milk and vanilla essence to the boil in a saucepan. In a bowl, mix together the egg yolks, sugar, flour and corn flour to a thick paste. When the milk has come to the boil, remove from the heat and add 5 tablespoons to the bowl of paste, stirring until the paste becomes a thick liquid. Pour this into the pan of milk and set over a low heat. Stirring constantly, bring to the boil and allow to thicken - boil for at least 1 minute to fully cook the flour. Pour this custard onto a baking tray to cool, covering straight away with cling film so that it doesn't develop a skin. Allow the custard to cool completely for 30-40 minutes. Whip the double cream with an electric mixer until soft peaks form. Scrape the cooled custard into another bowl, stirring tp break it up and until the texture is completely smooth. Fold the whipped cream into the custard, then pour into the cooked tart case. Decorate with fruits of choice and place in the fridge to allow the custard to set for 1 - 2 hours (you can also wait and decorate with fruit right before serving).
PAIDEIG / PASTRY

Vaniljekrem / Custard

 
DEILIG OG FRISK DESSERT / LOVELY AND FRESH DESSERT




 


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...