søndag 11. november 2012

Toscakake / Tosca Cake

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

English verson along with Norwegian
Norsk: (English below)
I anledningen Farsdag (i Norge) i dag måtte jeg jo lage en kake til far i huset og da falt valget på denne! Tenkte at dette måtte være en kake etter hans smak og der fikk jeg rett gitt:) Oppskriften har jeg fått av min venninne Tove, det var hos henne jeg smakte den i fjor og var selvsagt ikke sein om å be om oppskriften...;) Toscakake er en god, gammel slager i allefall i Norge, typisk "kom over til en kaffekopp-kake" som er så god at den egner seg på et hvilket som helst festkakebord også. Deilig, myk kakebunn dekket av en nydelig "seigsprø" mandeltopping med mild karamellsmak. (Greit - jeg vet at "seigsprø" ikke er et ord men i mangel på et korrekt ord får man finne på et selv...) He-He. Har man først spist en bit skal det godt gjøres å ikke snike seg bort og ta en bit til....og så litt til....og så....osv...
English:
Today it is Fathers Day in Norway and of course I had to bake a cake for the man in the house and then I chose this one. I just thought he might like it and - I was right:) After having tasted it at my friend Tove's house last year I asked for the recipe straight away...;) Tosca Cake is a typical "come over for a cup of coffee-cake" which is so good that it is suitable for a cake buffet at any party. Lovely, moist cake topped with "stickycrunchy" almondtopping with mild caramel flavour. (OK - I know that "stickycrunchy" is not a word but since I couldn't find a better word to describe it I just had to invent one myself...) He-He. If you have had one piece of this it's very difficult not to sneak over and cut another one.....and then a little more....and then....etc.

INGREDIENSER (form 24 cm) / INGREDIENTS (springform tin 24 cm/9.5")
Til kaken / For the cake
2 egg, romtempererte / 2 eggs at room temp.
2 dl sukker / 200 ml sugar (3/4 cups + 1 topped tbsp).
2,5 dl hvetemel / 250 ml plain flour (1 cup)
1,5 ts bakepulver / 1,5 tsp baking powder
1,5 ts vaniljesukker / 1,5 tsp vanilla sugar
1 dl melk / 100 ml milk (1/3 cup + 1 tbsp)
Til toppingen / For the topping
100 g mandler, hakkede / 100 g almonds, chopped (3.5 oz)
80 g smør / 80 g butter (2.8 oz)
1 dl sukker / 100 ml sugar (1/3 cup + 1 tbsp)
2 ss melk / 2 tbsp milk
1 ss hvetemel / 1 tbsp plain flour

FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)
Til kaken: (Steg-for-steg bilder under).
Ha egg og sukker i en bakebolle og pisk tykk eggedosis, ca. 10 min. Bland hvetemel, bakepulver og vaniljesukker, sikt dette i og bland godt. Tilsett til slutt melken og bland godt til en jevn deig. Smør en 24 cm springform og ha bakepapir i bunnen. Hell deigen i formen og stek på nederste rille ved 175 grader i 20 minutter. Mens kaken steker lager du toppingen (mot slutten av de 20 minuttene).
Til toppingen: Ha alle ingredienser i en liten kjele og smelt over medium varme under konstant omrøring. La koke 2-3 minutter. Ta kaken ut av ovnen og sett opp temperaturen til 200 grader. Bre mandelblandingen over kaken og stek videre på midterste rille i 10 minutter. La kaken avkjøle i formen før du har den over på et passende fat og serverer.

English: (Step-by-step pictures below)
Put eggs and sugar in a baking bowl and mix well using an electric mixer, until thick and fluffy, approx. 10 minutes. Mix flour, baking powder and vanilla sugar and sift this into the bowl. Mix well. Lastly, add the milk and mix well until well incorporated. Butter and line a 24 cm (9.5") springform tin and pour the batter into this. Bake at 175 degrees Celcius (350 degrees Fahrenheit) on the lowest rack for 20 minutes. While the cake is baking make the topping (towards the end of the 20 minutes).
For the topping: Put all ingredients in a small saucepan and melt over medium heat, stirring constantly. Let simmer for approx. 2-3 minutes. Remove the cake from the oven and change the temperature to 200 degrees Celcius (390 degrees Fahrenheit). Spread the almond-mixture on top of the cake and bake for another 10 minutes on the middle rack. Let the cake cool completely in the tin before transferring it to a dish and serve.


NYDELIG!! / DELICIOUS!! 

2 kommentarer:

  1. Love this recipe!! Thank you for sharing! xo Ally

    SvarSlett
  2. Hey there! Thank you so much for stopping by and for your lovely comment! I hope you'll try out the recipe and others to and if you do, please let me know what you think of the result! xo Camilla

    SvarSlett

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...