fredag 7. desember 2012

"Kabaret" - Reker og Grønnsaker i Aspik / "Cabaret" Shrimps & Vegetables in Aspic

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Dette er godt synes jeg! Det var stor stas hver gang mamma lagde dette da jeg vokste opp! Men nå spiser jeg det stort sett bare et par ganger i året for dette er mitt faste bidrag til det årlige skandinavsike julebordet, ellers er jeg kanskje heldig og får det servert i Norge i løpet av jula. Deilig, lett mat som er godt som en variasjon fra den ellers ganske mektige julematen. Det er selvsagt ingenting i veien for å lage den ellers i året også! Nydelig også på en lun sommerkveld.....Jeg lager den alltid med reker, og hadde jeg fått tak i det her i Hellas hadde jeg også tilsatt fiskepudding og jeg har også hatt i crabsticks ved et par anledninger, men det også vanlig med skinke eller kylling. Det er smak og behag. Jeg gir dere iallefall min oppskrift her, og husk: Remulade er helt nydelig ved siden av og dere finner også oppskriften min på det. (Jeg angir ikke annet en ca. mengdeforhold her. Det kommer an på størrelsen på formen du bruker men jeg brukte en 1,5 l brødform 32x12x6 cm.)
English:
I love this dish! I loved it when my mother made this from time to time during my childhood. To tell the truth I only eat this a couple of times a year now...This is always my contribution to the Scandinavian Christmas buffet, otherwise I might get it somewhere during Christmas in Norway. Lovely, light food as a variation to the otherwise rich Christmas food. But of course, nobody says that you cannot eat this other times during the year as well. Delicious on a warm summer evening......I always make it with shrimps and I have also added crabsticks on a couple of occasions, but you can also make it with ham or chicken. Whatever your tastebuds require. In any case I give you my recipe here, and remember: Remoulade sauce is lovely on the side and you'll also find my recipe for that. (I will only give you approximate measures here, depending on the size of the tin you are using but I used a loaf tin 1,5 litre, 32x12 cm) (appr. 12"x5")

INGREDIENSER / INGREDIENTS
Ca. 500 g reker / approx. 500 g shrimps (appr. 1.2 lb)
Grønne erter / Green Peas
Baby-gulrøtter / Baby carrots
1 glass asparges (eller frisk!) / 1 jar asparagus (or fresh!)
1 boks artisjokker / 1 tin of artichokes
3-4 hardkokte egg / 3- 4 hard-boiled eggs
ca. 7 dl aspik / approx. 700 ml aspic (appr. 3 cups)
Tips: Fiskepudding, crabsticks, røkt fisk, babymais, kylling, skinke......
Tips: Crabsticks, smoked fish, ham, chicken, baby-corncobs....

Remulade / Remoulade Sauce
250 g matyoghurt, lett eller vanlig / 250 g Greek yoghurt, low or full fat (8.8.oz)
150 g majones, lett eller vanlig / 150 g mayonnaise, low or full fat (5.3 oz)
2 ss sennep / 2 tbsp mustard
50 g sylteagurk, hakket / 50 g gherkins, chopped (1.7 oz)
30 g kapers, hakket / 30 g capers, chopped (1.1 oz)
1,5 - 2 ts sukker / 1,5 - 2 tsp sugar
Litt kvernet sort pepper / A little freshly ground pepper





FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)
Lag aspik etter anvisning på pakken (ja, jeg jukser og kjøper ferdig-aspik som er pulver + vann) og la avkjøle helt. Hell litt i bunnen av formen og la stå i kjøleskapet til det har stivnet. Dette går relativt fort. (Det er viktig at du har i dette laget med aspik først slik at også toppen av kabareten har et gelelag. Tin rekene hvis du bruker frosne, hvis du bruker reker nedlagt i lake, hell av laken. Hvis du bruker frosne erter og gulrøtter, la de koke noen minutter, hell av vannet og la avkjøle. Bruker du hermetiske bare hell av vannet og bruk de som de er. Hell vannet av aspargesen og artisjokkene og del i passende biter. Del eggene i to. Legg ingrediensene i et pent mønster i bunnen av formen. Husk at det er dette som blir toppen og som synes best. Når bunnen er dekket legg alle ingredienser lagvis etter ønske. Hell i litt aspik etterhvert som du fyller i. Når formen er full helles aspik over og klem litt ned så du ser at også fyllet på toppen blir dekket av aspik. Dekk formen med folie og sett i kjøleskapet over natten til stivnet. Når du skal hvelve kabareten over på fatet, skjær langs kantene med en skap kniv. Det er også lurt å dyppe bunnen av formen noen sekunder i varmt vann slik at aspiken slipper bunnen uten at noe sitter igjen. Vær tålmodig! Server med remulade og evt. ferskt brød med smør.
Til Remuladen:
Ha alle ingredienser i en bolle og bland godt. Dekk til og sett i kjøleskap, helst over natten, slik at den får godgjort seg. Smak til (kanskje du foretrekker litt mer sukker f.eks) og server.
ENGLISH:
Make the aspic according to instructions on the package (yes, I cheat and make ready aspic which is powder + water) and leave to cool. Pour a little in to the tin and leave in the fridge until set. This doesn't take very long. (It is important to cover the bottom of the tin with aspic first so that also the top of the cabaret has a layer of aspic). Defrost the shrimps if you use frozen, if you use shrimps in brine, dispose of the brine. If you use frozen peas and carrots, boil them for a few minutes, then dispose of the water and leave to cool. If you use cans, dispose of the water and use them as they are. Drain the asparagus and artichockes and cut into pieces. Cut the eggs in halves. Put the ingredients in a nice pattern in the bottom of the tin. Remember that this will be the top of the aspic and what will be the most visible part. When the bottom is covered, put all the ingredients in layers in the tin and pour a bit of aspic in as you go along. When the tin is full, add more aspic and press down a little making sure that also the top is covered. Cover with tin foil and leave in the fridge overnight to set. When you are ready to turn the aspic onto a tray, cut alongside all sides using a sharp knife. It is also a good idea to dip the bottom of the tin a few seconds in hot water. Be careful and patient! Serve with remoulade sauce and maybe som fresh bread and butter.
For the Remoulade Sauce:
Put all ingredients in a bowl and mix well. Cover and refrigerate, preferably overnight, in order for all flavours to mix. Season to taste (maybe you prefer to add a bit more sugar for example and serve. 
Deilig!!! / Lovely!!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...