fredag 15. februar 2013

"Spanakoryzo" - Spinatris på Gresk vis / "Spanakoryzo" - Spinach & Rice Greek Style


English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Spinatris er en typisk gresk vegetarrett som som regel blir servert helt alene for seg selv, men det er selvsagt ingen som sier at du ikke kan ha kjøtt eller fisk ved siden av, for det er utrolig godt som tilbehør også! Jeg er ingen stor kjøttspiser selv, men er veldig glad i fisk og ved siden av laks for eksempel…Mmmmm… Ellers er dette for meg en fullverdig middag! Helt nydelig. Og litt fetaost ved siden av er heller ikke dumt…. Du kan bruke enten fersk eller frossen spinat. Begge deler funker like bra, (bare se ulike fremgangsmåter under)!

English:
Spinach & Rice is a typical Greek vegetarian dish which is usually served by itself, but of course, nobody says that you cannot serve it as a side dish to meat or fish. I am not a big meat-eater but I do love fish, and this together with salmon for example…Mmmmm….But by itself this is a full dinner as far as I’m concerned! Delicious! And a little feta cheese on the side is not a bad idea at all….You can use fresh or frozen spinach. Both work very well, (just see different methods below)!

INGREDIENSER (2 porsj) / INGREDIENTS (2 portions)
2-3 ss olivenolje/ 2-3 tbsp olive oil
2 vårløk / 2 spring onions
2 fedd hvitløk / 2 cloves garlic
2 dl ris / 200ml rice (1 cup minus 2 tbsp)
Ca. 5 dl vann / app. 500 ml water (2 cups)
1 grønnsakbuljongterning / 1 vegetable stock cube
300 g spinat / 300 g spinach (10.5 oz)
*1-2 ts tørket dill / **1-2 tsp dried dill
* eller en liten bunt fersk dill / **or small bunch fresh dill
Salt og pepper / Salt og pepper
Tips (N): Hvis du bruker fersk spinat tror jeg kanskje du bør øke mengden litt. Dette er dog en smakssak. Personlig liker jeg at det er mer spinat enn ris.
Tips (E): If you are using fresh spinach I think maybe you have to increase the amount a little. This is a matter of taste though. Personally I like it best when it is more spinach than rice.

FREMGANGSMATE / METHOD
Norsk: (English below)
(Se steg-for-steg bilder under). Varm olje i en teflonpanne. Fres hakket vårløk og hvitløk i ca. 3 minutter.(Hvis du bruker fersk spinat og dill, tilsettes også denne nå, bruker du frossen spinat og tørket dill, se lenger ned).
Tilsett ris (og evt. tørket dill) og fres videre i 5 minutter på medium varme under omrøring. I mellomtiden kokes vannet opp med buljongterningen i en kjele. Hell så den varme buljongen over risen og grønnsakene og kok uten lokk 10-20 minutter (kommer an på hva slags ris du bruker, se angitt koketid på pakka men jeg anbefaler ikke hurtigris egentlig). Husk å røre innimellom. Etter halvgått koketid tilsettes den frosne spinaten og kok videre til tint og varm og godt blandet inn i risen.
(Hvis alt vannet er fordampet før risen er helt ferdigkokt tilsetter du bare litt mer vann og koker videre, men alt vannet skal være fordampet når du serverer). 
Smak til med salt og pepper. Server som en egen rett eller som tilbehør til kjøtt eller fisk.

English:
(See step-by-step pictures below). Heat the olive oil in a non-stick frying pan. Sauté chopped spring onion and garlic for approx. 3 minutes. (If you use fresh spinach and dill, add this now as well, if you use frozen spinach and dried dill, see further down). Add rice (and dried dill if used) and sauté for another 5 minutes over medium heat, stirring continuously. In the meantime, bring water to the boil in a small saucepan together with the stock cube. Pour the hot stock over the rice and vegetables and simmer uncovered for 10-20 minutes (depending on what kind of rice you use, but I do not recommend quick-boil rice). Remember to stir once in a while. After half-gone cooking time, add the frozen spinach (if fresh is not used) and continue simmering until it is defrosted, thoroughly cooked and mixed well with the rice.
(If all the water has evaporated before the rice is ready just add a little more water and continue cooking until tender, but all the water should be evaporated when serving).
Season to taste and serve as a vegetarian dish on its own or as a side to meat or fish.


SKIPPER'N HADDE LIKT DETTE! / POPEYE WOULD ENJOY THIS!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...