torsdag 28. mars 2013

Tahinikake med Pærer og Mandler (Eggfri) / Tahini Cake with Pears and Almonds (Eggless)

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

 English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Oi, oi oi!!!! Ny favoritt i heimen! Dette er en fantastisk deilig kake med vanvittig god smak og i tillegg er den sunn! Iallefall så sunn som en kake kan bli! Vinn-vinn sier jeg! Må innrømme at jeg var en smule skeptisk før jeg bakte denne men den var så spennende at jeg bare måtte prøve, og siden jeg hadde igjen et åpent glass med Tahini etter at jeg lagde Hummus her om dagen (oppskrift HER) var saken grei! Som sagt er dette en ganske så sunn kake som inneholder tahini, frukt og mandler. Den er uten egg og meieriprodukter da fettet kommer fra tahinien og annen væske fra eplejuice og lønnesirup (se kommentar under ingrediensliste). Resultatet er en myk og saftig kake med litt "krønsj" av mandlene og med spennende og herlig smak! Ikke gå glipp av denne!!!!! Jeg skal iallefall bake den igjen veldig snart!!
Oppskriften er, med noen småjusteringer fra min side, fra den flotte kokeboken "Saved by Cake" av Marian Keyes, en av mine favorittforfattere.

English:
WOW!!!! New favourite in my house! This is a fantastic cake with unbelieveably good flavour and in addition it is as healthy as cake can be! Win-win I'd say! I have to admit I was a tad sceptical before I made this but it was such a special recipe that I just had to try and since I had an open jar of tahini in the fridge after making Hummus the other day (recipe HERE ), well, what else to do than get cookin'?! As already said, it is a pretty healthy cake containing tahini, fruit and almonds. It is without eggs and dairy products since the fat comes from the tahini and liquid from apple juice and maple syrup (please see comment beneath the ingredient list). The result is a soft and moist cake with a bit of "crunch" from the almonds and a wonderful flavour! Do not miss this!!!!!! I will for sure make it again very soon!! 
The recipe is adapted, with a couple of adjustments on my part, from the wonderful cookbook "Saved by Cake" by one of my favourite authors Marian Keyes.
INGREDIENSER / INGREDIENTS
240 g tahini / 240 g tahini (8.5 oz)
240 g lønnesirup / 240 g maple syrup (8.5 oz)
1 ts natron / 1 tsp bicarbonate of soda
220 g hvetemel / 220 g plain flour (7.7 oz)
1,5 ts kanel / 1.5 tsp cinnamon
100 g mandler, grovhakkede / 100 g almonds, roughly chopped (3.5 oz)
200 g pærer, i små biter / 200 g pears, in small cubes (7 oz)
2,5 dl eplejuice (usøtet) / 250 ml apple juice (without sugar) (1 cup)
KOMMENTARER (N):
1. Jeg brukte lønnesirup men i originaloppskriften er det brukt daddelsirup. Jeg tenker også at kanskje flytende honning kan brukes men det har jeg ikke prøvd. Kanskje neste gang for moro skyld.....
2. Jeg brukte ferske pærer og eplejuice som ble helt nydelig. M.Keyes foreslår i kokeboken at også hermetiske pærer og laken fra denne (istedenfor eplejuice)kan brukes. Vet ikke hvordan det blir men innbiller meg at det blir vel søtt....
COMMENTS (E):
1. I used maple syrup but the original recipe calls for date syrup. I'm thinking that maybe runny honey could be an alternative as well, but I haven't tried this. Maybe next time, just for fun....
2. I used fresh pears and apple juice. M. Keyes suggests in the cookbook that canned pears and the syrup from this (instead of apple juice) can be used. I don't know how this is but I'm thinking it might be a bit too sweet....



FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)
Rør tahinien sammen i glasset før du veier den opp. (Dette for å blande oljen med sesampureen da det som regel har skilt seg under lagring). Vei opp tahinien i en bakebolle og tilsett sirupen. Bland godt med en elektrisk mikser. Tilsett natron og bland igjen.
I en annen bolle blandes siktet mel, kanel og grovhakkede mandler. Tilsett dette så i tahiniblandingen vekselvis med eplejuicen og bland godt mellom hver tilsetning. Skrell pærene og skjær i små terninger og rør i til slutt.
Ha deigen i en smurt 23 cm springform med bakepapir i bunnen. Stek ved 180 grader Celcius på midterste rille i 45-50 minutter. Etter 30 minutter bør du legge over et stykke bakepapir for å unngå at kaken blir for mørk oppå. Sjekk med en kakenål at den er gjennomstekt! La kaken avkjøle helt i formen før du setter den over på et passende fat og serverer. (Du kan med fordel la den stå og godgjøre seg godt innpakket til neste dag). Hvis du vil kan du sikte litt melis over før servering, men det er ikke nødvendig. Denne trenger heller ikke glasur av noe slag, den er så nydelig og mektig i seg selv. GLED DEG!!!!! (Kaken er holdbar i noen dager og kan også fryses).
English:
Stir the tahini together while still in the jar and before weighing it (in order to mix the oil with the sesame-puree as it has probably separated during storage).  Put the indicated amount in a baking bowl together with the syrup and mix well using an electric mixer. Add the bicarb and mix again.
In a separate bowl, mix the sifted flour, cinnamon and roughly chopped almonds. Add this to the tahini-mixture alternating with the apple juice and mix well between each addition. Lastly, peel the pears, cut into cubes and stir them into the batter. 
Pour the batter into a greased and lined springform tin (23 cm / 9") and bake at 180 degrees Celcius gen i en smurt 23 cm springform med bakepapir i bunnen. Stek ved 180 grader Celcius (356 degrees Fahrenheit) on the middle rack for 45-50 minutes. After 30 minutes baking it is a good idea to cover the cake with a piece of baking paper in order to avoid it getting to dark on top. Check with a baking pin that the cake is thoroughly cooked! Let the cake cool completely in the tin before transferring it to a dish and serving. (You may very well leave it well covered overnight and serve it the next day). If you want you can sift a little icing sugar over as decoration before serving. This cake does not need any icing at all, it is so delicious and rich on its own. YOU HAVE SOMETHING TO LOOK FORWARD TO!!!! (The cake keeps well for a few days and freezes well too).
Klar for steking / Ready for baking
Ferdigstekt / Ready
Endelig klar til servering / Finally ready to be served

UTROLIG GODT!!! / UNBELIVEABLY GOOD!!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...